top of page

Meer informatie over kleermotten en pelsmotten.

Kleermot = Tineola Bisselliella

Gewone Pelsmot = Tinea Pellionella


De kleermot en de gewone pelsmot kan je op bijna elk gebied met elkaar vergelijken. Er zijn slechts enkele verschillen tussen de twee diertjes: ze zien er anders uit en ze verkiezen een andere leefomgeving.


Uitzicht:

De kleermot is lichtbruin van kleur met goudachtige vleugels. De larven zijn gebroken wit met een bruine kop en kunnen 8 mm lang worden.








De gewone pelsmot is zilvergrijs tot glanzend grijsbruin van kleur met zilverachtige vleugels. De larven zijn

wit tot geelachtig van kleur en ze kunnen tot 1 cm lang worden.







Een volwassen mot kan ongeveer 8 mm lang worden met een spanwijdte van de vleugels tussen de 10 à 18 mm.


Leefomgeving:

De kleermot houdt van een droge omgeving.

De pelsmot verkiest een vochtigere omgeving.


Een mot kan 100 eitjes leggen. De eitjes, die lijken op een rijstkorreltje, worden gelegd op plaatsen die de larven onmiddellijk van voedsel kunnen voorzien. Ze zijn moeilijk vindbaar: ze zijn zeer klein en zitten vaak verstopt in de openingen en plooien van kleding, tapijten, stoffen, … . Na een dag of 10 komen de larven uit de eitjes. Van nature leven de larven van de motten in oude vogelnesten, in oude wespennesten, in holen van zoogdieren. Bij ons komen ze ook binnenshuis voor. Hier vreten ze zich vol met organische materialen zoals zijde, veren, leer, wol, haar en bont. Mottenlarven voeden zich niet met plantaardige stoffen zoals katoen en linnen en ook niet met synthetische stoffen.


Motten ondergaan een

volledige gedaanteverwisseling: ei – larve – pop – adult.




Het zijn nachtvlinders. Ze vliegen vooral ‘s avonds. Je vindt ze op donkere en rustige plaatsen waar ze niet te veel gestoord kunnen worden.



Comments


bottom of page