top of page

Meer informatie over stofluizen.

Stofluis = Psocoptera

Stofluizen worden ook wel houtluizen genoemd. Stofluizen zijn zeer kleine insecten: ze worden maximaal 4 mm lang. Ze hebben een brede kop, een breed en gesegmenteerd achterlijf, een doorschijnend lichaam, lange voelsprieten en kleine poten. Sommige soorten hebben vleugels of vleugelstompjes. Hun kop gebruiken ze om te communiceren met soortgenoten. Ze zijn grijs, geel, wit of (donker)bruin van kleur. De levensduur van een stofluis gaat van slechts een paar weken tot 9 maanden oud. Stofluizen kunnen zich zeer snel verplaatsen. Dit doen ze niet in een vloeiende beweging maar ze verplaatsen zich eerder op een schokkerige manier.


Je zou denken dat de naam van de stofluis doet vermoeden over wat voor soort beestje het gaat. Maar in dit geval is dit zeker niet waar: een stofluis heeft niets te maken met stof en al helemaal niets met luizen zoals wij “de luizen” kennen namelijk als hoofdluizen, vachtluizen, … .


De stofluis heeft een “mandibel” (= een derde aanhangsel van het kopsegment). Door dit mandibel is ze in staat om zowel voedsel te kauwen als op te zuigen. Binnenshuis voeden ze zich met schimmels die zich ontwikkelen in vochtige ruimtes, goederen verpakt in vochtige materialen, … .

Buitenshuis eten ze stuifmeel, algen, korstmossen, dierlijke materialen zoals kadavers.


Een stofluis kan zich zeer snel voortplanten, afhankelijk van de omstandigheden. In gunstige omstandigheden, bij een ideale temperatuur en luchtvochtigheid, duurt het ontwikkelingsproces tot volwassen stofluis slechts één maand. Eén vrouwtje kan tot 100 eitjes leggen waardoor een plaag dus zeer snel kan ontstaan. Bij het ontwikkelingsproces spreekt men van een onvolledige gedaanteverwisseling. De larve lijkt al op een volwassen stofluis.


Ze vertoeven graag in een donkere en vochtige omgeving. Temperaturen boven de 32°C en onder de 15°C zijn dodelijk voor de stofluis.

In de natuur vind je ze terug o.a. op boomstammen, in vogelnesten, … .

Ze komen voor in vochtige en slecht geventileerde woningen, boerderijen, pakhuizen, herbaria, … . Je vindt ze dan terug op vochtige matrassen en kussens, tussen vochtig papier en boeken, op rieten meubelen, rieten dakbedekking, insectenverzamelingen, vochtige paletten, in vochtige kelders en kruipkelders, spaanplaten, … .

De stofluis komt over de hele wereld voor.




Comments


bottom of page