Gewone Tapijtkever = Anthrenus Verbasci
De gewone tapijtkever wordt ook wel het museumtorretje of de museumkever genoemd.
Deze kever heeft een bruinzwarte kleur. Het dekschild is zeer kleurrijk en kan witte, gele, oranje, bruine, grijze en zwarte vlekken hebben. De kever kan 3,5 mm tot 5 mm lang worden.
De larven kunnen tot 12 mm lang worden. Ze zijn bruin gestreept met fijne, bruine haartjes. De larven van een tapijtkever zijn lichtschuw en ze verstoppen zich graag op rustige en donkere plekken zoals onder meubilair, tapijten, in hoeken en kieren, … .
De tapijtkever dankt zijn naam aan het voedsel dat de larven nuttigen. De larven zijn aaseters die zich vooral voeden met haren en veren. Ook vreten de laren andere dierlijke producten zoals wol, leer, textiel en bont. In ons huis, bedrijf, in musea, … eten zij producten die gemaakt zijn van dierlijke materialen zoals kleding, tapijten, vloerkleden, insectencollecties, huiden, opgezette dieren, … .
Vermits de volwassen tapijtkevers zich enkel voeden met stuifmeel en nectar van bloemen, kan je besluiten dat het de larven zijn die heel veel schade toebrengen.
In de natuur komen zij vooral voor in vogelnesten. Hier worden de larven onmiddellijk van voedsel voorzien. De volwassen kever zal altijd zijn eitjes leggen op plaatsen waar de larven onmiddellijk voedsel ter beschikking hebben. Zij kunnen ook binnenshuis voorkomen: in huizen, bedrijven, musea, hotels, … . In het voorjaar en in de zomer vliegen ze buiten rond en kan je ze gemakkelijk tegen komen.
De tapijtkever ondergaat een volledige gedaanteverwisseling: ei – larve – pop – imago. De tijdsduur om deze verschillende ontwikkelingsstadia door te maken is afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid. Eén tapijtkever kan één tot 3 generaties voortbrengen op een jaar. De eitjes van een tapijtkever zijn minuscuul en kan je niet met het blote oog zien. Het kan dat een tapijtkever gewoon bij je binnen vliegt en een gepaste plaats zoekt om zijn eitjes te leggen. De levensduur van een volwassen tapijtkever bedraagt 7 tot 45 dagen.
De tapijtkever heeft natuurlijke vijanden: vogels, sluipwespen en spinnen zijn er enkele van.
De tapijtkever is een nuttig diertje voor de natuur: het zijn opruimers van kadavers, oude wespennesten, oude vogelnesten, … .
Comments