top of page

Meer informatie over wespen.

Gewone wesp = Vespula Vulgaris

Duitse wesp = Vespula Germanica


De wesp is een geel-zwart gestreept insect dat uit 3 delen bestaat: de kop, het borststuk en het achterlijf. Hij kan 15 tot 20 mm groot worden. Op zijn kop heeft hij 2 antennes, het weinig behaarde lijf is sterk ingesnoerd (wespentaille) en het achterlijf bevat de angel. De wesp heeft 3 paar poten en 2 paar vleugels. Ze leeft in een kolonie.



Wespen leven van suikers. Deze hebben ze nodig om te vliegen en om op insecten te jagen. Met de insecten die ze vangen voeden ze de larven. Deze scheiden een suikerrijk papje uit, dat de wespen op hun beurt weer opeten. Dit geeft hen energie. Wespen voeden zich ook met nectar van bloemen, honingdauw van luizen, sap van rijpe en rottende vruchten, … . Wanneer alle larven zijn uitgekomen, is er geen suikerrijk papje meer.

De wespen moeten dan op zoek gaan naar ander

suikerrijk voedsel en vocht om aan energie te

geraken. De populatie is ondertussen gegroeid en het voedsel in het nest wordt schaarser. Dat is het moment dat ze in onze buurt belanden!


Nadat de koningin overwinterd heeft op een beschutte plaats, start ze in het voorjaar met de oprichting van een wespenkolonie. Zij begint aan de bouw van haar nest. De koningin maakt enkel de basis van het nest. Ze kauwt op zachte houtvezels of plantenvezels en vermengd deze met speeksel of water. Er ontstaat een papje en hiermee worden de zeshoekige raten gevormd waarin ze haar eerste eitjes legt. Met het papje maakt ze eveneens het omhulsel van het nest. Het nest kan op verschillende plaatsen gebouwd zijn: onder de grond, op zolder, in de schuur, in de garage, in een boomholte, onder de dakpannen, in de spouwmuur, in de schoorsteen, … . De koningin zoekt hiervoor meestal een plek uit die moeilijk bereikbaar is, om zo het nest te beschermen. Uit de larven groeien werksters, darren en vruchtbare wespen. De werksters zijn onvruchtbaar en hun functie is om verder te bouwen aan het nest en het voeden van de larven. De darren zijn mannelijke wespen en de vruchtbare wespen kunnen eventueel toekomstige koninginnen worden. Eénmaal volgroeid verlaten de darren en de vruchtbare wespen het nest om te paren. Darren sterven na de bevruchting. De koninginnen slaan het sperma op en ze zoeken dan een beschutte plaats om te overwinteren zodat er in het voorjaar een nieuwe cyclus kan ontstaan. De werksters sterven ofwel door de koude ofwel eten ze elkaar op. Eén nest kan wel uit 10.000 wespen bestaan.


De wesp is ook een nuttig dier: enerzijds jaagt hij op rupsen, bladluizen, teken, vliegen, muggen, … en anderzijds helpt de wesp ook mee met de verspreiding van pollen.


Ook in de landbouw is de wesp een nuttig dier. De wesp kan ingezet worden als natuurlijk bestrijdingsmiddel: het kan een insectenplaag voorkomen en een goede oogst opleveren.


Weetje: een wespennest met de grootte van een basketbal doodt op een jaar 4000 à 5000 kilogram insecten.



Comments


bottom of page